UKUSNA ZABAVA SA ŠTIPIĆIMA

Kineska kuhinja mnogo toga deli sa kulinarskim nasleđem ostalih delova Istočne Azije, posebno sa japanskom, singapurskom i vijetnamskom. Ipak, tradicija seckanja namirnica na veličinu zalogaja tokom pripreme, a ne za stolom, jedinstvena je za celu kinesku kulturu. Zato, svaki put kad krenem na dijetu (posle dobre, zimske klope), odlučujem se za C.H.A.O.S. Sigurno ste čuli za onu: “Vitki kao Kinezi”? Tako i ja...

Majstori kuvanja u ovom restoranu dolaze iz Kine. Iako su recepte prilagodili našem podneblju, oni su ti koji insistiraju na autentičnosti ukusa i to je No.1 razlog zbog kojeg ih obožavam! I znam da nisam prva koja svoje utiske o ovom mestu iznosi javno. J Ostale ćete pronaći sami… Meni je šarenolik: od predjela, piletine, svinjetine, jela bez mesa, morskih specijaliteta, salata, do  dezerta i pića.

piletina-sa-sampinjonima-i-sezonskim-povrcem-u-soja-sosu

U kineskoj kuhinji posebna pažnja posvećuje se prirodi hrane. Kinezi veruju da svaki ukus pojedinačno može biti povezan sa određenim organom u ljudskom telu. Oni prepoznaju pet glavnih ukusa i prirodu jin i jang-a u hrani, uključujući biljke. Tvrde da slatki, kiseli i ljuti ukusi poseduju podmlađujuće jin svojstvo; dok slani i gorki ukusi poseduju zagrevajuću prirodu jang-a. Proces pripremanja hrane funkcioniše na sličan način, jin-tip hrane, kada se kuva na pari, ohladiće telo, a jang-hrana, kada se peče na žaru, zagrejaće telo.

Nekad pomislim, da osoblje koje priprema ovu piletinu sa bademima svoj posao vidi kroz umetnost! Bukvalno se svaki put oduševim harmonijom začina, ukusa, gustinom sosa i povrćem koje je sveže. Da, sveže! A tek toliko meko da nije presno!

nudle

Iako po tradicionalnoj kineskoj kuhinji nema predjela i glavnog jela, ja po balkanskim navikama – ne odolevam prolećnim rolnicama.  Ni pohovanom ananasu u čokoladi, naravno. J Zato, ako ste i vi ljubitelj kuhinje sa 1000 ukusa ili ako odlučite da date šansu zdravoj hrani koja će vas sigurno zasititi -  na pravom ste mestu!