Campo de' Fiori

Campo de fiori. Fiori de pizza. Pizza de campo. Zovite ga kako želite, jer to je mesto u kome stanuju gospođice pizze. Signorina Margherita, Capricciosa, Puttanesca, Boscaiola, Prugna i ostale.

Dozvolite da vam predstavim ove dražesne dame. Okrugle, sočne, vrele, sve jedna hrskavija od druge. Kada se morate opredeliti samo za jednu, vi ste u agoniji. A one vragolaste kokete, sve žele vašu naklonost, bore se da budu bolje jedna od druge, da uđu u vaš meni, postanu vaše mezimice.

Ali kao što je teško izabrati samo jednu lepoticu, tako je teško izabrati i miss pizzu.

Dodelimo zato najpre lentu miss šarma. To je definitivno , elegantna, dražesna, uvek ukusna, miss Capricciosa!!! Ona vas nikada neće izneveriti. Kad ste umorni, gladni, neodlučni, nesigurni u sebe, ona je tu da svojim proverenim sastojcima umiri vašu napaćenu dušu, odnosno stomak. Kada ste s njom, vi nikad niste sami. Sa vama su sos od paradajza, mocarela, pečurke, šunka.

Molim aplauz za miss Spinaci, pancetta e olive!!! Ona je ostvarenje sna. Sve što bi drugi želeli da budu. Zapanjujuće slasna. Savršenstvo bez mane. Sve što vam treba da utolite glad, utopite tugu i počnete da verujete u bolje sutra. Sam Dionis, bog vina, veselja i razvrata, došapnuo je njen recept nekom brkatom Napoletancu, a on je, da bi ozbedio sebi večno mesto u raju, odlučio da ga podeli sa nama. Hvala mu na tome. Neka ovaj aplauz traje dugo, svaki njegov sekund je zaslužen.

Umesto na visokim potpeticama, na drvenom poslužavniku dolazi mistična miss Funghi!!! Ona je kao priviđenje. Ne verujete da je stvarna. Kao vila iz “Gospodara prstenova”, kroz maglu, iz šume, ona sa svojim pečurkama u sosu od paradajza ulazi u vaš tanjir i vaš život, postajući vaša opsesija. Ne morate da priznate sebi ali vi ste sada zavisni. Mislim da je fer da vam kažem da Vaš život više nikad neće biti isti.

Udobno se smestite i uživajte, vreme je za malo egzotike, stiže sofisticirana miss Ortolana!!! Tikvice, paradajz, paprika i plavi patlidžan, brinu za Vaš holesterol i krvne sudove. Ona voli vas, kao što vi volite nju. Ortolana menja vaše poglede na život, briše predrasude, ruši stereotipe, uklanja klišee, jer ona nije samo lepa, ona je i…..zdrava.

Nasmešimo se i pozdravimo miss Salsiccia, scamorza affumicata, rucola. Ova punačka dama je vaš slatki greh. Dimljeni sir i kobasica vode vas pravo u hiruršku salu za liposukciju. Dok tonete u anasteziju, razmišljate kako ćete kad smršate, ponovo da se vratite njoj. Jer šta vam vredi život bez nje. Od kada ste je upoznali, vaš život je dobio potpuno novi smisao. Vi više ne jedete da biste živeli, vi živite da biste jeli Salsiccia, scamorza affumicata, rucola.

Za miss Boscaiola mogu samo da vam kažem da dok slanina, pečurke, grašak, pavlaka i mocarela budu bespovratno nestajali iz vašeg tanjira, pitaćete se zašto? Zašto sve što je lepo kratko traje? Zašto je čovek smrtno biće? Zašto je život prolazan? Gde nestade moja pizza takvom brzinom? Na ova i još mnoga druga egzistencijalna pitanja i metafizičke dileme nećete dobiti odgovor od Boscaiole, ali osećaj duševne satisfakcije svakako hoćete. I bar na kratko znaćete odgovor na pitanje koja je svrha vašeg postojanja i smisao vašeg života…pa da biste sutra ručali Boscaiolu.

A sada poštovana publiko, posvetite svu svoju pažnju Angelini Jolie među pizzama, gospođici miss Pollo e pepperoni!!! Da, dobro ste čuli, piletina i paprika. Kakav skladan sklop. Ko li se samo toga dosetio!? Ali nije ni važno, ne opterećujte vašu lepu glavu suvišnim pitanjima, samo navalite, budite njen Brad Pit.

Molim vas, bez ogovoranja i šaputanja, to nije pristojno. Mi ovde ne dozvoljavamo diskriminaciju, zahtevam podjednako gromoglasan aplauz i za našu sledeću takmičarku, damu sumnjivog morala, kraljicu noći, miss Puttanescu. Već znam, ova gospoda iz drugog reda obožavaće našu dragu Puttanescu, umazanu sosom od paradajza, kože glatke kao mocarela, načičkanu crnim maslinama, pokrivenu slanim sardelama. Izaziva zavist kod žena i obožavanje kod muškaraca. Bože kako je poročna, molim vas pažljivo s njom i ne preterujte. Konzumirajte je samo u malim dozama, jer od nje možete da poludite a da ni ne primetite da ste poludeli. Ona je samo za najhrabrije, samo za macho muškarce. Servira se samo uz priložen lekarski nalaz o ispravnosti rada vašeg srca.

Oh, ko nam to stiže, mmmm šta to miriše, nije li to naša draga gospođica Quattro formaggi, čiji su glavni aduti njeni sirevi. Sirevi napravljeni od svežeg mleka, srećnih kravica, koje spokojno pasu na nekom planinskom pašnjaku, lenjo mašući repom, terajući dosadne mušice. Šteta što naša missica nema rep, jer teško da će moći da se odbrani od svih onih obožavalaca koji će želeti da uživaju u njenim čarima. Ali srećom ima blagu narav, baš kao planinska kravica, te neće biti problema. Cela će vam se prepustiti, bezpogovorno podati, bez reči trpeti sve vaše hirove, ni ne pomišljajući da vas napusti, verna do poslednjeg zalogaja.

I po prvi put večeras, sa nama je miss Salami. Sigurno se pitate šta ona ima da vam ponudi. Pa dosta toga, kao npr paradajz, mocarelu, salamu…salamu, mocarelu, paradajz, pa birajte. Ali u svakom slučaju aplaudirajte. Jer ova manifestacija to zahteva.

Još jedna nova dama, ali malo manje stidljiva od prethodne, pozdravite miss Prosciutto, rucola e parmiggiano. Ako joj nađete zamerku onda idite na neko drugo mesto i poručite škembiće u saftu. Ona je samo za ljude sa stavom i izgrađenim stilom, koji u svom tanjiru hoće isključivo najbolje.

Kada se prvi put susretnete oči u oči sa miss Prosciutto, u pozadini začućete zvuk violine. I harfe. I nekog gudala. Oblaci će se razmaknuti. Potočić će zažuboriti. Laste će poleteti. Pojaviće se duga. Zrak sunca pomilovaće vas po kosi. Začućete glas vrhovnog tvorca, kako vam govori “Prijatno”. I vi ćete znati da ste odabrani.

Miss Tonno e pomodoro je samo za retke srećnike. One koji su u prošlom životu živeli život pravednika. Sa pozamašnim karmičkim kreditom. Paradajz, crveni luk, tunjevinu i zelenu salatu, u ovom životu ješće samo oni koji su u prethodnom odlikovani ordenom za hrabrost u narodno oslobodilačkom ratu, bili aktivisti društa za zaštitu belih kitova ili usvojili siroče iz Kambodže. Za sve ostale Tonno e pomodoro ostaće nedosanjani san.

Lui Viton u modnoj industriji. Mercedes benz u auto industriji. Miss Campo de’ Fiori u pizza industriji. Bez namere da zvučim pretenciozno, predstavljam vam Mix 4 pizze: boscaiola, margherita con rucola, ortolana, spinaci e gorgonzola servirane u jednoj, jedinoj, najboljoj, nenadmašnoj i neponovljivoj gospođici de Fiori.

Ja vas molim da mi oprostite ako mi glas podrhtava, ali osećam izvesnu slabost od ovolike lepote i ja ću se sada povući. Ostavljam vas gladne i neodlučne, da po sopstvenoj savesti napravite izbor i date svoj glas jednoj od kandidatkinja.

Pobednica će biti servirana u vašem tanjiru.

Ako znate bolje društvo s kojim biste gledali utakmicu, vi ga zovite.

Blanša Bušljeta