Tradicionalna brza hrana

....od njive do trpeze

Ovonedeljni gastronomski izlet zakazan je za pravu (ali pravu, pravcatu!) domaću kuhinju. Pretpostavljamo da ste imali priliku, ako ne da okusite, onda bar da čujete za čuveno mesto Čobanov odmor...

Sa srpskih livada dolaze proizvodi koji su preteča naše današnje 'brze ohrane'. Priroda posla stočara zahtevala je pripremanje hrane u formi 'zapakuj i ponesi na livadu'. Obrok koji bi im održavao snagu celog dana bio je lako pripremljiv i lako nosiv, dugotrajan, ukusan i zdrav. Budući da se čobani nisu vraćali pre zalaska sunca, ručali bi u prirodi ukusnu pršutu sa lepinjom premazanom kajmakom i obogaćenom pretopom, u dubokom hladu, naslonjeni o neko drvo.
Da bismo se uverili u pozitivne epitete koji ih prate, probali smo najtraženiji specijalitet: čobansku komplet lepinju. Daleko od obične lepinje prosečnog ukusa, ovo jelo postalo je obeležje naše zemlje, regiona i nezaobilazna poslastica mnogobrojnih turista. Ne samo zato što predstavlja neponovljivi užitak za nepca, već i zato što je najukusnija kada se jede prstima!

Za stolom pored, par šuška o rolovanom pečenju, koje se (slučajno čujem), ne može naći u celom Beogradu, a koje se služi u sendviču! I mami me…ali ostajem pri lepinji.

lepinja-sa-rolovanom-prasetinom-i-kajmakom

Kako bismo dobili što više zanimljivih informacija o načinu pripreme hrane, specijalitetima i proizvodima, zamolili smo šefa kuhinje da ih podeli sa nama. Istini za volju, nije bilo izvodljivo da se natenane ispričamo, jer je osoblje imalo pune ruke posla, ali je i ova kratka priča upotpunila doživljaj.

-Obzirom na to da je "čobanska" hrana zahtevala jake kalorijske obroke, da li je danas, kada se možda radi vremenski više, ali svakako fizički manje, ljudima potrebna toliko jaka hrana ?

Da. Tzv.evropsko radno vreme i način života  utiču na to da potreba za brzom hranom nikada nije bila veća. Mi preporučujemo tradicionalnu, jer je način pripreme namirnica najvažniji faktor u načinu ishrane.

jagnjeca-corba

 

-Da li je pripremanje hrane na “čobanov način” zdravo?

Naši preci su živeli duže i zdravije, u odnosu na nas. Posebna prednost naše hrane je  njeno  poreklo, jer dolazi iz seoskih domaćinstava, sa srpskih planina čija je bogata i jedinstvena priroda još uvek sačuvana od velikih zagađenja i privrednih eksploatacija. Zdravoj hrani doprinosi i priprema na tradicionalan način. Koristimo sveže namirnice, koje po svojoj prirodi ne mogu da sadrže bilo kakve veštačke dodatke. Hrana se priprema na licu mesta, kuvana jela se spremaju svakodnevno, a pečenje spremamo, držeći se starih recepata, u zidanoj furuni, u zemljanim pekama, na bukovim drvima.

sarmice-sa-zeljem

 

-Nedavno ste pokrenuli prvu robnu marku autentične srpske kuhinje. Kakva je reakcija gostiju?

Odlična. Proizvodi su zaista naišli na oduševljenje kupaca i samim tim nam je to najveća motivacija.

 

-Da, pozitivni utisci gostiju su najbolja motivacija. Koliko čobanskih komplet lepinja nedeljno napravite? A dnevno?

Smeh! Dnevno u proseku pravimo između 150 i 200, nedeljno preko 1000 čobanskh komplet lepinja.

lepinja-sa-kajganom-i-slaninom

 

I sada, kada su ostali samo umazani tanjiri i lepljivi prsti, ne preostaje nam ništa drugo, nego da pređemo na slasne tulumbe. Koncept od njive do trpeze je definitivno najbolji mogući izbor hrane. Nema gladi I nema griže savesti! A u ovakvom ambijentu...svakim zalogajem, apetit je sve veći!